Portal Informacyjny Gminy Boćki

Kulinarne szranki Kół Gospodyń Wiejskich

logo

Gmina Boćki w partnerstwie z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Boćkach zrealizowała operację pn. „Kulinarne szranki Kół Gospodyń Wiejskich”. Celem operacji było zachęcenie mieszkańców wsi do podejmowania inicjatyw służących rozwojowi wsi, promocji życia na wsi a także promowania dziedzictwa kulturowego i kulinarnego Podlasia w tym przekazywanie tradycji dzieciom i młodzieży poprzez udział w zorganizowanych w ramach projektu wydarzeniach w tym konkursach kulinarnych i warsztatach.

Grupę docelową konkursów kulinarnych stanowiły Koła Gospodyń Wiejskich oraz grupy nieformalne z terenu Gminy Boćki. Uczestnikami warsztatów kulinarnych były dzieci i młodzież z terenu Gminy Boćki.

W ramach operacji zrealizowano następujące działania:

1.Konkursy kulinarne:

  • Etap I tradycyjne danie mięsne – zwycięskie drużyny: I miejsce – KGW w Sielcu, II miejsce – Klub Senior+ w Dubnie, III miejsce – KGW w Andryjankach;
  • Etap II tradycyjne dania z wykorzystaniem nabiału - zwycięskie drużyny: I miejsce – BOĆKOWIANKI, II miejsce – KGW w Andryjankach, III miejsce – KGW w Wiercieniu;
  • Etap III tradycyjne desery/ciasta - zwycięskie drużyny: I miejsce – KGW w Wiercieniu, II miejsce – KGW w Andryjankach, III miejsce – KGW w Sielcu;
  • Etap IV Konkurs finałowy - Tradycyjny stół Podlaski - I miejsce – Klub Senior+ w Dubnie, II miejsce - BOĆKOWIANKI, III miejsce – KGW w Sielcu;

2.Warsztaty kulinarne z przygotowywania tradycyjnych potraw dla dzieci i młodzieży:

  • 4 warsztaty dla dzieci i młodzieży przeprowadzone w świetlicach wiejskich przez Koła Gospodyń Wiejskich.

3. Druk i dystrybucja publikacji zawierającej przepisy na tradycyjne potrawy przygotowywane w ramach zorganizowanych konkursów kulinarnych.

Operacja miała na celu zwiększenie wiedzy na temat dziedzictwa kulturowego, zwyczajów i tradycji Podlasia, możliwości wykorzystania produktów regionalnych oraz pozyskanie nowych doświadczeń przez mieszkańców Gminy Boćki. Zrealizowane działania w tym konkursy i warsztaty kulinarne oraz wydana publikacja z tradycyjnymi przepisami przyczyniają się do promocji dziedzictwa kulinarnego Podlasia. Efektem operacji jest również zwiększenie współpracy międzypokoleniowej poprzez możliwość przekazania młodszym pokoleniom lokalnych tradycji kulinarnych poprzez przeprowadzone warsztaty kulinarne.